Miért és hogyan segíti a fogyást a barna rizs a fehér rizs helyett? Sorra vesszük az előnyöket

Miért és hogyan segíti a fogyást a barna rizs a fehér rizs helyett? Sorra vesszük az előnyöket

A barna rizs tele van tápanyagokkal, és sokkal hosszabban eltelít.
A rizs a világon mindenfelé népszerű köret, Ázsiában különösen gyakran kerül az asztalra. Akad belőle rövid és hosszú szemű, vörös, vad, de a legnépszerűbb változatai az egyszerű fehér rizs és a barna rizs.
Még e kettő közül is főleg a fehér rizs terjedt el szerte a világon. A barna rizst viszont általában úgy emlegetik, mint ami a fehér rizs egészségesebb változata. De vajon tényleg jogos a szembeállítás? Összehasonlítottuk őket, hogy lássuk, mi az igazság.Barna rizs vs. fehér rizsA fehér rizs hántolással és fényezéssel készül, az eljárás során lekerül róla a külső héj, illetve a mag és a héj közötti réteg, mely a legtöbb rostot és tápanyagot tartalmazza. Mivel a rizsfélék javarészt szénhidrátból állnak, ezzel a finomítási eljárással a fehér rizst lényegében üres kalóriabombává teszik. Ezzel szemben a barna rizsben sokkal több tápanyag marad meg, ennek köszönheti színét is, viszont cserébe kétszer olyan lassan fő meg, és keményebb is marad a végén.
rizs 2
Összehasonlításképpen a főtt barna rizs 1,8 gramm rostot tartalmaz, miközben a fehér rizsben csak 0,4 gramm rost van, emellett a legtöbb vitaminból és ásványi anyagból – B6-vitamin, mangán, magnézium, foszfor, vas – is kétszer annyi van a barna rizsben. Kutatások bizonyítják, hogy a barna rizs fogyasztása segít csökkenteni a vércukorszintet és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a fokozott fehérrizsfogyasztás a magas glikémiás index miatt összefüggésbe hozható a cukorbetegség kialakulásával. A barna rizs fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkenti az antioxidáns-tartalma miatt, és a jó koleszterin megnövekedett szintjével is összefüggésbe hozzák. A barna rizs a fogyásban is segíthet. Egy majdnem 30 ezer felnőtt és 15 ezer gyerek körében végzett kutatás azt találta, hogy kevesebbet nyomnak azok az emberek, akik több teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, amilyennek a barna rizs is számít.Azért a barna rizsnek sem csak pozitív oldalai vannak. A fehér rizzsel ellentétben például tartalmaz fitinsavat. Ez egy antitápanyag, ami gátolja a vas és a cink felszívódását, így, ha valaki rengeteg barna rizst eszik, akár vashiánnyal is számolhat. Ez azonban tényleg csak azokat veszélyezteti, akiknek étrendje javarészt rizsből áll. Ezenkívül a barna rizsben lényegesen több arzén is van, mint a fehér rizsben.A fehér rizs bűnlajstroma sem olyan szörnyű. A kutatások például néha ellentétes eredményeket mutatnak azzal kapcsolatban, hogy a fogyókúra szempontjából kártékony vagy éppen hasznos a fehér rizs. Bár számos tanulmány készült arról, hogy a feldolgozott gabona fogyasztása hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, más kutatások nem találtak ilyen összefüggést. Sőt, azokban az országokban, ahol a fehér rizs az étrend meghatározó része, a kutatások néha éppen afelé mutatnak, hogy kifejezetten segíti a fogyókúrát.Rizs, mint fogyókúrás segítőA rizs rezisztenskeményítő-tartalma miatt segíthet is a fogyókúrában. Az ilyen ételek táplálják a bélbaktériumokat, és ezért közvetve támogatják az egészséges emésztést, ami a súlyvesztés alapja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük