Serkenti a májat, véd a ráktól, erős öregedésgátló: a klorofill 5 áldásos hatása

Serkenti a májat, véd a ráktól, erős öregedésgátló: a klorofill 5 áldásos hatása

A növények zöld színanyaga, a klorofill a szervezetre is jótékonyan hat.

Talán még sokan emlékeznek arra, amikor az általános iskolai biológiaórán a növények fotoszintéziséről tanultak. Ahhoz, hogy ez a kémiai folyamat végbemenjen, a növénynek zöld pigmentanyagra, klorofillra van szüksége, amely segíti a fotoszintézishez szükséges napfény felvételét, ezt közvetíti a növényi sejtekbe, ahol különböző kémiai folyamatok révén a szervetlen anyagokból szerves anyagokat hoz létre, és a végén oxigént szabadít fel.
A zöld festékanyag, a klorofill minden ilyen színű növényben megtalálható, de nem csak számukra, hanem az emberi szervezet számára is jó szolgálatot tesz: nem véletlen, hogy a zöld ételek fogyasztása is számos egészségügyi előnnyel bír, hiszen tele vannak antioxidánsokkal, javítják a szervezet oxigénellátását, csökkentik a gyulladásokat, kálium- és K-vitamin-tartalmuk pedig védi a szív egészségét.A klorofill jótékony hatásaiA magas klorofilltartalmú növények az egész szervezet működését pozitívan befolyásolják, nem csak a fogyásban segítenek, de védenek a rák kialakulásától, és a problémás bőrrel is csodát tesznek.
GettyImages-512993458
Mérsékli a zsírlerakódástA klorofill a fogyás és anyagcsere folyamatában igen hasznos. Egy 2014-es tanulmányban megállapították, hogy azok a nők, akik napi szinten fogyasztottak klorofilltartalmú étrend-kiegészítőt, nagyobb arányban számoltak be testsúlycsökkenésről, mint azok, akik nem – írja a Healthline.Véd a ráktólA kutatók vizsgálták a klorofill és a rák kialakulásának, valamint gyógyításának kapcsolatát is. Egy 2018-as, egereken végzett kutatásban megállapították, hogy a klorofill napi pótlása jelentősen csökkentette a hasnyálmirigy-daganat méretét a rágcsálókban. Egy négy főből álló minikutatás pedig azt állapította meg, hogy a klorofill képes lehet korlátozni a rákkeltő aflatoxinok bevitelét az emberi szervezetben.Tisztítja a vértA klorofill úgy hat a testre, mint a hemoglobin, amelyet a vörösvértestek tartalmaznak. Az oxigén a vérben a hemoglobinhoz kapcsolódva szállítódik a tüdőből a szövetek felé. A zöld festékanyag is megemeli az oxigénszintet, és segíti a tápanyagok sejtekhez való eljutását, valamint a gyulladások megszüntetésében is komoly szerepe van. Serkenti a májatA klorofill segíti a vese és a máj méregtelenítő munkáját, melynek nagy szerepe van a megfelelő emésztésben, így a fogyókúra sikerességéhez is hozzájárul.
GettyImages-1279519686
Erős öregedésgátlóA klorofill segíti a sérült bőr regenerálódását, és eredményes lehet a pórusok, aknék ellen is. Egy 2015-ös kísérletben pattanásos bőrű egyéneket vizsgáltak. A kísérleti alanyoknak klorofilltartalmú géllel kellett kenni az arcukat, három hét után pedig pozitív változásokról számoltak be.Klorofilltartalmú zöldségekA klorofill megtalálható minden zöld színű zöldségben, de főképpen a levelekben: remek választás a sóska, spenót, petrezselyem, fűszernövények, növényi csírák, alga, borsó vagy póréhagyma. A búzafűből kinyert zöld lé nyomelemek, enzimek és ásványi anyagok sokaságát is tartalmazza. Beindítja az anyagcserét, megszünteti a teltségérzetet, a puffadást. 28 gramm lé 1 kilogramm zöldség tápértékével egyezik meg, ásványianyag-tartalma pedig hasonló, mint a spenóté vagy a brokkolié.
GettyImages-883170770
A zöldségekből külön-külön is készülhet turmix, édes gyümölcsök vagy fűszerek hozzáadásával, melyet az ember ízlésének megfelelően variálhat és kiegészíthet. De étrend-kiegészítő formájában is bevihető klorofill, használatakor a széklet és a vizelet ideiglenesen zöldes színű lehet, ami teljesen természetes, és aggodalomra nem ad okot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük